Gå videre til hovedindholdet

De første indtryk af Tanzania!

Så er vi i Sumbawanga, her skal vi være de første par uger, hvor vi skal have undervisning i swahili sammen med de fire andre volontører, der skal blive her på børnehjemmet Peter's House. Vi har fået et rigtig godt indtryk af Tanzania og er rigtig begejstrede for det. Det er egentlig kun fire dage siden, vi rejste hjemmefra, men der er nået at ske meget, og der er mange indtryk. Vi har vænnet os til at være ”mzungu” (swahili for europæer) og reagerer på "navnet". Det er nogle intense dage, hvor vi rigtig får Afrika at mærke. 

I går blev vi vækket med ordene, ”der er kommet et møde, vi skal være der om et kvarter.” Og det var vi så. Vi sad til møde med både ansatte og børn på Peter's House i ca. to timer, hvorefter vi lige havde et personligt møde med lederen af hjemmet. Vi forstod ikke meget af, hvad der skete omkring os, men vi observerer og lytter. Det er tankevækkende, hvordan børnene her fint bare tager den stol de kan få, selvom den f.eks. lige mangler et ryglæn. 
Efter mødet skulle vi spise frokost med Mads og Janice (BDMs missionærpar i Kipili) men inden det, havde de også et møde på børnehjemmet. Imens de havde møde, så vi vores snit til at hilse på børnene og lege med dem, selvom det kan være ganske udfordrende, når næsten det eneste, vi kan på swahili, er at spørge om deres navne, sige hej og tak. Det er så befriende med børn, det er helt fint ’bare’ at lege og et fælles verbalt sprog er ikke nødvendigt. Jeg legede fangeleg med en flok børn på legepladsen – super hyggeligt, men det er som om afrikanerbørn bare ikke kan blive trætte… ;) 

Efter kirke i dag har vi brugt på at slappe af, og kirke var da også en helt særlig oplevelse. Vi holdt kirke i brødremenighedens nye (og ufærdige) kirke. Det vil sige, der var vægge i kirken, og vi sad på stole: taget manglede, hvilket efter tre timers kirke resulterede i flere røde danske ansigter. Tanzanianere er gode til musik og sang, det fik vi glæde af til gudstjenesten, hvor vi ikke rigtig forstod så meget, og så er de alle så hjælpsomme. Skråt bag mig i kirken sad en jævnaldrende pige og hjalp mig med at slå op i min danske bibel, hun skrev skriftstederne ned på swahili, og sammen fik vi gættet os lidt frem til, hvad det kunne svare til i min bibel. De er så utrolig dejlig hjælpsomme, om det er med at slå op i bibelen eller lære at binde en kanga, de inviterer os ind i hjem, og spørger på bedste vis ind til os. 

Vi får virkelig lov at opleve Tanzania på godt og ondt; lange møder, gæstfrie og hjertevarme mennesker, betongulv i stuen, halvfærdige bygninger, pikipiki (motorcykeltaxier), markeder, avocadoer, sol, kakerlakker i køkkenet, musik, sang og dans, forsinkelser og aftaler, der skrider. Så må vi grine, når vi fejler eller bare ikke er så gode til f.eks. at danse (vi dansede med et par piger på et værelse i går, og det var som om de evnede noget i forhold til dansen, som vi ikke gjorde.). Vi griner, smiler og nyder det. 

I kan også følge med på instagram @bdmrejse eller på facebook "Moravian Mission Kipili".

Tak for at I har lyst til at følge lidt med, det er vi taknemmelige for J


/Helene R

Morgenmad på hotellet i Dar Es Salaam
Fra venstre: Helene Tang, Helene Thybo, Rebekka, Helene Roager, Andrea, Luisa

Netop landet i Mbeya

Vi venter på bussen, der skal køre os den seks timer lange vej fra Mbeya til Sumbawanga. Det var super fedt at få lov at observere Tanzania fra bussen og køre på veje, som var mere sandkasse og bumle end vej. 

Et par sælgere, der sælger ind igennem busvinduerne

Solnedgang fra Peters House

På vej ned i byen for at spise frokost med Mads og Janice

Kangashopping

Markedstur 

Andrea får hjælp til at få en kanga på hovedet






Kommentarer


Her er vi :)

Populære opslag fra denne blog

Kipili - klar, parat, start

Efter to og en halv skønne uger på Peters House i Sumbawanga er vi nu i Kipili. Vi har hygget med de andre volontører og fået en masse gode oplevelser med fra Sumbawanga. Jeg vil fremhæve en af oplevelserne, vi havde med børnene, da vi skulle se snedkerdrengene, der er tilknyttet Peters House, spille fodbold med en anden skole. Da der (et par timer forsinket) var en bus klar til at køre os, børnene og spillerne til fodbold, var der i danske øjne plads til tolv i bussen, men nu er vi i Tanzania, så vi var 46 i bussen. Sjovt at opleve Tanzania også fra den side, også fordi vejene her ikke er af danske standarder, så bussen skrabede imod en række af bump, men vi kom både hele frem og tilbage. Snedkerdrengene vandt kampen! Wup wup. Banen var både støvet og ujævn, men det forhindrede ikke spillets gang, eller det råbende og dansende heppekor på sidelinjen bestående af børnehjemmets børn og arbejdende kvinder.  I onsdags henad eftermiddagen tog vi med Bdms missionærpar; Mads og Janice, ti

Vi nyder og oplever både hverdag og udflugt

Vi indser mere og mere hvor meget, vi kommer til at savne børnene fra chekechea og byen, når vi kommer hjem. Deres energi og livsglæde er så vildt inspirerende! Og hvor er hverdagen her bare skøn (og uforudsigelig). Nogle dage i chekechea er Obedy (læreren) initiativrig og super nem at arbejde sammen med, mens han andre dage kan beslutte sig for pludselig at holde møder med forældrene i hjørnet af klasselokalet, hvor vi så står med 50 børn, der har svært ved at sidde stille men egentlig skal lære at hilse på engelsk. Det kan føles som det vildeste kaos, men det er nu også meget sjovt at se tilbage på og grine af! Når vi ikke er i chekechea eller holder børneklub, bruger vi bl.a. tiden på engelskundervisning af to piger her i Kipili, først underviser og ellers så hygger vi. De to piger er sprængfyldte af energi, snak og et smittende humør. Derudover nyder vi en gåtur gennem landsbyen, hvor vi hilser, på hvem vi møder, måske tager på besøg eller går ned til vandet og leger med de bø

Afslutning og farvel til Tanzania

Vi er nu hjemme igen og ser med taknemmelighed tilbage på tiden i Tanzania, på oplevelserne der og alt hvad vi har lært.  Vi havde sidste dag i cheke chea d. 6. december, hvor børnene kom i deres fine tøj og kangaer på væggene forvandlede rummet fra klasselokale til festlokale. Vi brugte et par timer på at hygge rundt med børnene og tage imod og give alle de knus og smil, det var muligt, mens vi nød deres selvskab. Tanken om snart at skulle afsted og sige farvel var så underlig, vi er kommet til at holde af de børn. Torsdag, dagen inden afslutning, havde børnene brugt tiden i skolen på at øve en sang, som de sang for os:       "My dear teacher, my dear teacher, Helene and Luisa         We say bye bye, we say bye bye" Det var bare utrolig kært og så utrolig sødt særlig at høre dem alle i kor synge. Dejlig dag! Der har den sidste tid været mange at sige farvel til og mange gange, hvor vi gjorde tingene for sidste gang, men hvor har vi nydt det. I første omgang sagde vi