Gå videre til hovedindholdet

Hverdag i Kipili

Nu er det vist tid til at skrive lidt om, hvordan det går her. Vi har nu været i Kipili i en lille måneds tid, og her er simpelthen så smukt og rart at være. Helene og jeg har valgt at arbejde i chekechea'en i nabobyen, der hedder Kalungu. Her er der 40 børn i alderen 3-7 år med kun én lærer, så det er altså noget af en mundfuld for os at starte op derude. Det er dog som om, at børnene er så sjove, søde og utroligt festlige, at der er mange ting, vi bare ryster lidt af os, og så hygger vi ellers videre med børnene. Vores primære job i chekechea'en er at agere hjælpelærere og være et kreativt og friskt pust ind i en ellers til tider ensformig uddannelsesform. Vi har valgt at starte med at observere undervisningen, så vi får en idé om, hvordan vi bedst griber opgaven an. Den sidste uge har vi dog taget en swahili Børnebibel med og sunget sange med dem i deres pause, så vi får en nogenlunde glidende overgang fra observation til undervisning. Det har været en succes, og vi oplever, at det er en rigtig dejligt at have et tilbud til dem i pausen, så pausen ellers ikke bliver alt for kaotisk ;). Vi må dog indrømme, at vi ikke helt har holdt os fra at undervise. Læreren, der hedder Obedy, vil rigtig gerne have, at vi går i gang med at undervise og ville gerne, at vi fra første dag begyndte at undervise. Vi måtte forklare ham, at det er liiidt svært for os at stå med alt undervisning selv, når vi ikke kender til skolesystemet, nok til sproget eller ved, hvor langt de er kommet i deres "pensum". Det godtog han. Vi har i stedet valgt at være en aktiv del af undervisningen ved at hjælpe børnene med at skrive og forklare (på bedste vis).
Chekechea'en er opdelt sådan, at der er to hold - de ældste og de yngste. Med kun én lærer til at undervise betyder det, at der er meget ventetid for det hold, der ingen undervisning får. Helene og jeg har, i samarbejde med Obedy, valgt at fokusere på undervisningen hos de yngste. Her har vi blandt andet lært dem at synge "Head and shoulders" i engelskundervisning og lært dem at tælle til ti. Selvom det er et helt anderledes skolesystem, og det er svært at regne ud, hvordan vi bedst griber opgaven an, oplever jeg bare, at fællesskabet med børnene giver mig så meget energi og glæde, at jeg kun bliver glad, og så skal alt andet nok flaske sig. 
I hverdagen her i Kipili har Helene og jeg valgt at holde børneklub med børnene. Vi har børneklub én gang i ugen, hvor vi læser bibelhistorie, synger og tegner eller laver en anden aktivitet. Vi oplever, at det er en rigtig hyggelig måde at være sammen med børnene fra byen på. Det er dejligt at synge børnesange og have mulighed for at fortælle nogle bibelhistorier videre, som vi selv har fået fortalt, da vi var yngre.
Ellers går hverdagen med, at vi synger i koret her i byen, samvær med Mads & Janice (der er missionærer) og Marjo & Bert (et hollandsk par, der kører et sundhedsprojekt her i byen), bibelstudie med Mads & Janice, bibelstudie med Janice og kvinder fra byen, og så forsøger vi ellers at lære folk fra byen at kende ved at besøge dem og være en del af deres hverdag. Vi har blandt andet været med til at flette palmeblade, som bruges til måtter. Det var virkelig hyggeligt at være sammen med nogle af kvinderne på den måde. 
I weekenden har vi været på safari med de andre 4 piger, der er volontører på Peter's House. Det var en vild oplevelse at se dyrene i det ægte Afrika. Vi overnattede i huse, der lå lige ned til en sump fyldt med flodhestene. Om natten kunne vi høre flodhestene gå rundt om vores hus - autentisk! Skøn oplevelse og skønt at være sammen med de andre piger.
/Luisa

Helene tegner med de søde børn til børneklub

Fin udsigt fra en hyggetur med Marjo til nabobyen, Kirando

Luisa hjælper børnene i chekechea'en

Det var børnenes dag i kirken sidste søndag. Børnene stod derfor for alt fra musik & sang til prædiken.
Der var derefter fællesspisning.



Smuk solnedgang på vej hjem fra safari


Kommentarer


Her er vi :)

Populære opslag fra denne blog

Kipili - klar, parat, start

Efter to og en halv skønne uger på Peters House i Sumbawanga er vi nu i Kipili. Vi har hygget med de andre volontører og fået en masse gode oplevelser med fra Sumbawanga. Jeg vil fremhæve en af oplevelserne, vi havde med børnene, da vi skulle se snedkerdrengene, der er tilknyttet Peters House, spille fodbold med en anden skole. Da der (et par timer forsinket) var en bus klar til at køre os, børnene og spillerne til fodbold, var der i danske øjne plads til tolv i bussen, men nu er vi i Tanzania, så vi var 46 i bussen. Sjovt at opleve Tanzania også fra den side, også fordi vejene her ikke er af danske standarder, så bussen skrabede imod en række af bump, men vi kom både hele frem og tilbage. Snedkerdrengene vandt kampen! Wup wup. Banen var både støvet og ujævn, men det forhindrede ikke spillets gang, eller det råbende og dansende heppekor på sidelinjen bestående af børnehjemmets børn og arbejdende kvinder.  I onsdags henad eftermiddagen tog vi med Bdms missionærpar; Mads og Janice, ti

Vi nyder og oplever både hverdag og udflugt

Vi indser mere og mere hvor meget, vi kommer til at savne børnene fra chekechea og byen, når vi kommer hjem. Deres energi og livsglæde er så vildt inspirerende! Og hvor er hverdagen her bare skøn (og uforudsigelig). Nogle dage i chekechea er Obedy (læreren) initiativrig og super nem at arbejde sammen med, mens han andre dage kan beslutte sig for pludselig at holde møder med forældrene i hjørnet af klasselokalet, hvor vi så står med 50 børn, der har svært ved at sidde stille men egentlig skal lære at hilse på engelsk. Det kan føles som det vildeste kaos, men det er nu også meget sjovt at se tilbage på og grine af! Når vi ikke er i chekechea eller holder børneklub, bruger vi bl.a. tiden på engelskundervisning af to piger her i Kipili, først underviser og ellers så hygger vi. De to piger er sprængfyldte af energi, snak og et smittende humør. Derudover nyder vi en gåtur gennem landsbyen, hvor vi hilser, på hvem vi møder, måske tager på besøg eller går ned til vandet og leger med de bø

Hyggelige besøg og tilbage til hverdagen

Tiden går og går, og vi er nu nået til november. Henover de sidste par uger har vi haft forskellige besøg. Jeg, Luisa, har haft besøg af mine forældre i en lille uges tid, hvor dagene er gået med hyggelige dage i Sumbawanga og frivilligt arbejde, da mine forældre rejste med en gruppe fra Fremtid & Håb, der skulle bygge et drivhus til børnehjemmet Bethania. Efter et par hyggelige dage i Sumbawanga tog vi videre til Kipili henover weekenden, så mine forældre kunne være sammen med Helene og jeg, og så kunne de også få lov til at opleve Kipili, for det er bare så svært at forestille sig Kipili, da det bare er noget helt andet, end det vi kender til fra Danmark. Efter en hyggelig uge med mine forældre, vinkede vi farvel til dem tidligt mandag morgen, og vi er nu tilbage i hverdagen i chekechea. Vi begynder at have flere arbejdsopgaver i chekechea, og det fungerer rigtig godt, men det kan også være udfordrende. Vi gør det sådan, at Helene og jeg underviser de yngste børn udenfor, hvor d